Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pamięć ram

Avast76

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar kupić pamięć ram 8GB. Maksymalny budżet to 260zł.

Specyfikacja komputera:

System: Windows 7 Home Premium SP1 64bit
Procesor: Intel® Core™ i3-3240 CPU @ 3.40GHz
Grafika: GeForce 730 DDR3 2GB
Ram:

post-1438460-0-41179500-1449332652.png

post-1438460-0-85273900-1449332668.png

Płyta główna: Gigabyte Technology Co. Ltd.

Model: H61M-DS2 DVI

Zasilacz:

Model No. HPA - 300W (HIPRO)
ATX ver 2.31
AC Input: 230V 3.15A
Frequency: 50Hz
Max Load: 300W

Jeszcze pytanie mam: Lepiej kupić dwie kostki po 4GB czy jedną po 8GB? (Nie chciałbym dokupywać 4GB do obecnej)

Myślałem o tej, tylko czy będzie kompatybilna z moim komputerem.

http://www.komputronik.pl/product/240860/Elektronika/Części_PC/HyperX_8GB_DDR3_1600MHz_CL9_XMP_Savage_.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.komputronik.pl/product/240861/Elektronika/Części_PC/HyperX_2x_4GB_DDR3_1600MHz_CL9_XMP_Savage_.html

Opublikowano

A w czym widzisz problem dokupienia 4 Gb by było 8 Gb ?  Rób jak chcesz skoro ci nie pasuje pamięć co już masz. 

Czy będą działać , dowiesz się jak kupisz, w sumie powinny.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mam blue screen'y czasami. :)

Lepiej kupić dwie kostki po 4GB czy jedną po 8GB?

Jeszcze pytanie, czy płyta główna (bios) i procesor obsłużą te ramy? 

Bios: Gigabyte

Brand: American Megatrends Inc.

Version: F2 VP (Nie najnowsze)

Date: 2013

Opublikowano

Teraz mu wytłumacz z sensem dlaczego w single ma mieć lepiej.

Płytę ma taką sobie, nieszczególną i prostą, to w single będzie akurat z tym procesorem gorzej niż w dual. 

Opublikowano

Czytałem trochę o tym i owym i wybiorę 2 sztuki po 4GB. Czytałem także o tym, że procesory Intel potrzebują napięcia ram maksymalnie 1.5V. Na komputroniku nie piszę czy to jest ram z napięciem 1.5V a również czytałem, że te ramy mają napięcia 1.5V, 1.6V, 1.65V. Więc ile mają te kostki?

PS: Te ramy są od 1600 MHz do 2400 MHz oraz CL 9-11 i moje pytanie to co powoduję większe napięcie? Opóźnienie?

Opublikowano

Co cię obchodzą napięcia, płyta sama sobie ustala jakie trzeba tak samo robi z CL 

Ramy nie będą chodziły szybciej niż może płyta czy procesor, trochę za mało albo źle doczytałeś  i zrozumiałeś.  Zdarza się. ;) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

(Jeszcze nie kupiłem, dopiero będę miał pieniądze.)

Natknąłem się na wydaje mi się troszeczkę lepszą pamięć (CL7) i moje pytanie czy się opłaca dopłacać, czy to coś zmieni?

Kingston HyperX Savage CL9 (2x4GB): http://www.x-kom.pl/p/207563-pamiec-ddr3-kingston-8gb-1600mhz-hyperx-savage-cl9-2x4096.html

G.SKILL RipjawsX CL7 (2x4GB): http://www.x-kom.pl/p/215709-pamiec-ddr3-gskill-8gb-1600mhz-ripjawsx-cl7-2x4096.html

Chyba różnią się tylko tym, że mają inne CL. Którą polecacie? (Chodzi mi też o jakość wykonania, która firma jest lepsza/wydajniejsza)

Opublikowano

Może ci coś dadzą, może nie mniejsze CL. Bez testu nei jesteś w stanie stwierdzić.

Moim zdaniem nic nie dadzą na gównianej płycie, aktualnie i tak masz CL 11 przy jednej kości a pamieć twoja ma CL 9 normalnie.

Nie wiadomo czy to wina obecnej pamięci czy tej płyty że tak obsługuje, nowe jak założysz mogą działać albo lepiej albo gorzej , raczej nie licz że będą na 100% CL 7 , dla CL9 też wydają się wątpliwe 

Opublikowano

Według strony producenta powinno działać nawet CL6. Ogólnie w biosie można zmienić timingi i widać różnice, ten sreenshot jest gdy miałem ustawione CL9 ale przy chyba memory enhancement settings gdy ustawiam Extrime i mam CL9 (Wcześniej było dobrze) to wyskakują blue screen'y, jak zwiększyłem do CL11 przy włączonym Extrime to przestały.  

W CPU-Z po zmianie CL zawsze pokazuje zmienione liczby?

Opublikowano

Powinny, na dobrej i drogiej  płycie. Ty masz standardowo max dla pamięci bez OC 1333 MHz

Masz niskobudżetową do komputerów biurowych płytę to nie licz na rewelacje albo to co wypisują na stronach, oni robią OC na płytach 3-4x droższych niż twoja i do tego dostosowanych. Sprawdź sobie informacje o swojej płycie a nie patrz na inne.

Opublikowano

Według strony producenta powinno działać nawet CL6.

Chodziło mi o moją płytę główną. Tylko nie wiem czy dobrze patrze, bo patrzyłem "Obsługiwane pamięci" i tam były z CL6. Nigdzie indziej nie było informacji jakie CL będzie działać.

Na stronie od pamięci G.SKILL RipjawsX piszę, że powinno niby działać wszystko na tej płycie głównej.

Opublikowano

Ja nie mówię że nie będzie działało, ty jednak nie zwracasz uwagi na zapis dla pamięci o taktowaniu wyższym niż 1333 typu : downgrade to DDR3 1333

To że pisze iż pamięć ma CL6 nie znaczy że będzie tak działała, ona tylko może działać stabilnie przy  CL6 jak i nie działać.

Mając różne płyty i tą samą kość pamięci np

U babci w Pacanowie będzie CL6

U wujka w Koziej Wólce CL9 .

U Ciebie CL9.   

i to będzie DOBRE działanie dla pamięci z CL6 bo tak obsłuży płyta w tej konfiguracji co jest 

Zresztą napisałem , nie masz takiej płyty która by dorównała płytom dostosowanym do OC ( o niebo lepszy chipset płyty niż masz )  które czasami ledwo osiągają nawet CL 6 / 7 przy stabilnej pracy, domyślnie i w miarę stabilnie przy normalnej pracy CL9  jest dobrym wynikiem. 

Jak sprawdzisz to się dowiesz, a nie zakładaj że będziesz miał bo się rozczarujesz 

Opublikowano

Czy twoja płyta główna obsługuje ramy na częstotliwości 1600MHz? Bo sprawdziłem twoją płytę główną i jest napisane, że obsługuje 1066, 1333 i 800MHz

784091427630431250239.png

Opublikowano

W sumie też to widzę ale czyta mi normalnie całe 1600MHz. Czytałem, że CPU-Z pokazuje o połowę mniej i czyta się 800MHz x2.

Opublikowano

Możliwe, że własnie dlatego CI się wysypuje system

@Edit

Użyj programu MEMTEST i zobaczysz czy masz Ram stabliny

784091427630431250239.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...